Bolbomen

Bolbomen

Bolbomen zijn bomen die een ronde bolvormige kroon hebben. Dit kan door dat de boom van nature zo groeit of doordat deze zo geknipt wordt. De bekendste bolbomen zijn de Bolcatalpa en Bolacacia. De laatste jaren zijn de Bolplataan en Bolliquidambar erbij gekomen. Deze bomen worden steeds populairder. Bolbomen zijn bij uitstek geschikt voor de kleinere tuin. Door hun gedrongen ronde groei blijven ze klein in de kroon.

Catalpa bolboom

Mooie bol catalpa. Houdt absoluut niet van (zee)wind en verharding. Dit soort bloeit niet en krijgt ook geen vruchten. Door middel van knotten kunt u de kroon klein houden dit kan elk jaar, de kroon blijft dan rond 1 meter groot doet u dit niet en laat u hem uitgroeien dan kan de kroon zo’n 5 meter groot worden. Groeit het best op een beschutte plaats met zonlicht en houdt niet van een te natte grond.

Bolacacia

Deze Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’ op stam heeft fijn rond blad en is zeer geschikt voor kleinere tuinen. De boom heeft gedoornde takken en verlangt een plek in de zon of halfzon op goed doorlatende kalkrijke grond.

Bol plataan

De Platanus acerifolia ‘Alphens Globe’ op stam heeft prachtige grote handvormige bladeren. Deze boom is goed windbestenig en kan op elke grond staan.

Bol liquidambar

De Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’ op stam heeft een compacte, bolvormige kroon. De amberboom heeft een prachtige stam die bezet is met kurklijsten. Het groene blad verkleurd in de herfst van geel naar rood en blijft in verhouding met andere soorten lang aan de boom zitten. De bloeiwijze is niet erg opvallend maar na de bloei ontstaan er groene stekelige vruchten. Deze bol amber op stam doet het op iedere vochthoudende grond maar staat het liefst op een zure grond.

Bolbomen bestellen bij Plantenkwekerij Mallens